5 frågor till vår nya studie- och yrkesvägledare

Välkommen Anna! Du är nyanställd studie- och yrkesvägledare på Folkhögskolan i Angered. Vad ska du jobba med?
Tack! Jag ska erbjuda studie- och yrkesvägledning för alla unga vuxna 18-25 år som bor i Angered. Jag kommer också vägleda eleverna på skolan.

Varför ska man prata med dig?
Det kan man göra av många olika anledningar. Man kanske har funderingar om en viss utbildning som man är intresserad av. Det kan vara både på folkhögskola, komvux, yrkeshögskola eller universitet. Då kan vi gemensamt kolla vad som krävs för att komma in på den. Eller så vill man veta mer om ett visst yrke. Då kan jag hjälpa till med information om villkor inom branschen – är det lätt att få jobb? Vilken lön har man? Hur ska man göra för att få jobb inom yrket? Jag träffar också många som inte har någon aning alls om vad de vill göra i framtiden. Då kan vi träffas flera gånger och vi lär känna varandra ganska bra. Vi pratar och jag ställer frågor som gör att man får fundera över vad som är viktigt och vad man tycker är roligt. Allting bygger ju på att den jag pratar med tycker att det vi gör känns bra. Det är frivilligt att träffa mig, därför är det viktigt att jag gör ett bra jobb och kan hjälpa till på det sätt som blir bäst för personen jag pratar med.

Hur ska man göra för att komma i kontakt med dig?
Jag kommer börja jobba på riktigt 1 augusti. Jag ska samarbeta med många här i Hammarkullen – Mixgården, Medborgarkontoret, Biblioteket med flera. Tanken är att jag ska finnas på Medborgarkontoret 1-2 dagar i veckan, så att vem som helst kan komma dit och prata med mig. Sen tänker jag starta en chatt också. Men jag vet inte vart den ska vara. Facebook kanske? Det är många som gärna ställer sina frågor via nätet. Mail såklart. Och ja, så vill jag komma ut och träffa föreningar också. Tror att många unga hellre träffar mig hos föreningar än på Medborgarkontoret. Jag kommer finnas där folk vill att jag ska finnas helt enkelt.

Varför sökte du jobb på Folkhögskolan i Angered?
Jag har alltid drömt om att jobba på folkhögskola. Jag gick på Göteborgs folkhögskola när jag utbildade mig till fritidsledare. Det är en cool miljö som ger alla människor en andra chans. Det är vanligt att man inte alls trivdes på gymnasieskolan, men när man kommer till folkhögskolan så upptäcker man att man faktiskt är duktig i skolan. Att man inte har prov eller betyg gör att många mår bättre och får bättre självförtroende.
Vad har du gjort innan du började på Folkhögskolan i Angered?
Jag har två utbildningar, fritidsledare och studie- och yrkesvägledare. Jag har jobbat i Angered förut, på Hjällbos fritidsgård. Och på flera andra fritidsgårdar. Sen har jag jobbat med ensamkommande flyktingbarn och med barn med funktionsnedsättningar. Och på grundskola som studie- och yrkesvägledare. Jag har haft hur många jobb som helst! Jobbat på biograf, som fotolärare, på härbärge för hemlösa, inom hemtjänsten, på kontor… Men mitt längsta jobb har jag haft på en ideell förening i Majorna. Vi hade ett hus, typ som en fritidsgård, där ungdomarna fick hitta på egna grejer de ville göra. Men huset var till för alla mellan 0-100 år. Vi lagade mat ihop och ordnade festivaler. I vårt hus hade vi bland annat en hiphop-studio och replokaler. Sen hade vi arbetsmarknadsprojekt. Vi anställde unga vuxna som fick en riktig lön och riktiga arbetsuppgifter. Det var ett väldigt roligt jobb, väldigt varierat.

Till sist, finns det något du vill hälsa till den som läser det här?
Att det aldrig är för sent! Många går runt och tänker att livet kunde vara annorlunda men vågar inte av olika anledningar. Vad är det värsta som kan hända om man träffar en studie- och yrkesvägledare liksom? I bästa fall kan det ju leda till en efterlängtad förändring av livet. I värsta fall har man slösat en halvtimme av sitt liv på att träffa mig, haha.

Annas kontaktuppgifter:
Anna Bryntse